Dalføre og tomtevalg

Vi startet i feil ende når vi begynte med hytta. Vi fant fort ut at det var mye vi måtte ta stilling til før vi landet hyttetype. Etter å ha snakket med mange om temaet har vi kommet fram til at riktig rekkefølge kanskje er:

 • Definer maks kjøretid fra hjemstedet til hytta.
 • Hva er viktigst med stedet du vil bygge? Ro og stillhet eller høy «party» faktor?
 • Hvordan er det i forhold til: Langrenn, alpin, helårs tursted, fiskemuligheter, toppturer, infrastruktur, shopping muligheter i nærheten, restauranter, puber osv.
 • Når dere har dannet dere en mening om det, så velg område eller dalføre som har det dere prioriterer.
 • Er det lite eller mye kø dit dere skal kjøre, og ikke minst hvordan er trafikken tilbake søndag ettermiddag?
 • Utforsk dalføret /området dere har valgt. Se på mange steder og bruk god tid. Dette er en viktig avgjørelse.
 • Når stedet er valgt kan dere finne tomta. Vi hadde som prinsipp at alle skulle like stedet og tomta. Det medførte noen tilfeller hvor en sa ja og en annen sa nei – inntil alle sa JA! Her er det!
 • Sjekk med lokalkjente hvordan det er å grave der.
 • Hvordan blir innkjøring til tomta og hytta? Husk graving blir nesten alltid dyrere enn dere tror! I etterpåklokskapens lys ser vi at vi burde sjekket mer rundt innkjøring til hytta og konsekvensene før vi skrev kontrakt. Vi valgte en bratt tomt med fantastisk utsikt. Bratt tomt og innkjøring skulle vise seg å bli mer utfordrende enn vi trodde.
 • Infrastruktur? Vann & kloakk? Strøm, internett, TV muligheter? Sjekk med Velforeningen og hyttenaboer på stedet.
 • Brøyting vintervei og innkjørsel. Er det organisert felles i hyttegrenda slik at du slipper å ringe hver gang du skal på hytta? Eller er det den enkeltes ansvar?
 • Løypekjøring med maskin. Hvor ofte  kjøres det der du skal ut i løypa? Sjekk med lokale folk og andre hytteeiere. Sjekk Facebook og sosiale medier. Er det dårlig løypekjøring så finner du fort ut av det der.

FOR OSS VAR FØLGENDE VIKTIG

 • Kjøretid under 3 timer.
 • Med bosted vest for Oslo sto valget mellom Hallingdal og Valdres for oss. Bilkøen fra Hallingdal ved Hønefoss avgjorde det valget. Hver søndag hadde vi sett mye mindre trafikk fra Valdres enn fra Hallingdal i rundkjøringen der dalførene møtes nord for Hønefoss.
 • Hadde langrenn vært det aller viktigste så hadde vi valgt å kjøre gjennom Oslo og opp til Sjusjøen. MEN tomteprisene der er skrudd til himmels. 2-3 ganger så dyre som på Vaset. Et fantastisk preparert løypenett er årsaken til det. Vi ville heller legge mer i hytta enn i tomten. Her tenker folk ulikt. Vi var heldige/tålmodige og fant en tomt med fantastisk utsikt, nær løypenett og annen viktig infrastruktur til en fornuftig pris. Det gav oss flere valgmuligheter med hytta.
 • Et større tettsted innen 30 min kjøretid hvis noen vil shoppe eller få asfalt under urbane føtter ønsket jentene seg. Fagernes har det to damer trenger for shopping når tåka ligger tett i fjellet-)
 • Helårs destinasjon med gode muligheter for langrenn både i løyper i småskog og snaufjellet og et fantastisk tur og sykkelterreng trakk godt opp i vurderingen av Vaset.
 • Hyggelige Vaset stølen med rømmegraut og lokal matservering, pub og selskapslokaler på Sekskanten og Gomobu, og ikke minst stor dagligvarebutikk på Vaset som har alt, gav store pluss i vurderingen!
 • Alpin er ikke all verden på Vaset, men med 40 min til Hemsedal og Beitostølen så er det ok for oss når vi en sjelden gang vil i en større bakke.

 SÅ KAN DU VELGE HYTTETYPE!

 • Passer den på tomta dere har valgt?
 • Hva blir kostnadene på graving med hytten dere har valgt?
 • Sjekk solforhold og utsikt. Sjekk vanlig vindretning. Mange steder er det vanlig med vest/nord vindretning. Det er det hos oss, derfor ble hytta snudd i forhold til overbygg og le-krok for vinden.  Vi valgte overbygg over noe av terrassen i le for vinden. Der kan vi sitte ute innpakket i varme plagg og nyte også en sur vinterdag.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *