Den store helgen – overtagelse og innflytting

Da var det klart! Overtagelse.

Fredag 1. desember 2017 var lovet som overtagelsesdag og slik ble det. Tveitabru Bygg stilt med Odd Magne, Elin og Terje. De 3 vi hadde hatt mest kontakt med gjennom byggeprosessen. Ja og så må jeg ikke glemme Gudny. Tegner, kreativ og kjapp og utrolig service minded dame som vi etter hvert kommuniserte mye med om små og store endringer på tegninger, og underveis i byggeprosessen.  Snekker Harald var også en vi gjerne skulle takket på overtagelsen. Lugn og med standard replikken «vil dere ha det sånn så blir det sånn». Aldri problemer, bare helt vanlige snekkerutfordringer-)

Fra venstre: Odd Magne, Elin og Terje- 3 fornøyde Musketerer fra Tveitabru. ( Og det hadde de all grunn til). Den 4 musketer, Harald, lederen av snekker laget var selvfølgelig opptatt med snekring et annet sted-)

Vi hadde en nøye gjennomgang av hytta.

Tekniske ting ble gjennomgått med elektrikerne og det endte opp med  10 utbedringspunkter. Ganske mye syntes vi, men de lovet bot og bedring og ble ferdige med det de kunne gjøre noe med i løpet av kommende uke. Det meste gikk på riktig innstilling av dimmere, astro-ur som var feilkoblet og 3 stikk uten strøm….. men det lot seg ordne selv om en synlig elektrisk ledning stump ikke var på ønskelista til jul.

Rørleggerarbeidet var det ingenting å si på, bortsett fra en lekkasje fra vanntanken som folkene fra Tveitabru folkene hadde oppdaget rett før vi kom overtagelsesdagen. Rørlegger ble kontaktet, han var bortreist, men Odd Magne fra Tveitabru visste råd og kontaktet en annen rørlegger som kom, skiftet tank, og vips så var alt i orden. Handlekraft, service  og evnen til å snu seg fort  er en egenskap vi igjen fikk bekreftet fra Tveitabru folkene.

Deretter gikk vi over alt det visuelle snekkerarbeidet.  Tross ganske pirkete innstilling så var det ikke mye vi fant å sette fingeren på. Vi var veldig fornøyd med hytta, det samme var de Tre Glade Musketerer fra Tveitabru! Småting ble notert og fikset uken etter.

Men vi hadde fått en utfordring. Det var betydelig fargeforskjell på veggfargen i dobbel Valnøtt og på trappen når den kom. Trappefargen var veldig lik den fargeprøven vi hadde, mens veggfargen var betydelig gulere i fargen. Vi gruet oss for å ta opp akkurat det punktet fordi det var så grunnleggende viktig at innvendig beisfarge ble riktig.   Så vi tok sats og satte «ballen» i spill. Liverpool supporteren Elin tok den på hel volley og sa hun skulle kontakte Ring Alm fordi både Tveitabru og Ring Alm var kun interessert i én ting: Fornøyde kunder! Svaret fikk vi dagen etter. Ring Alm tilbød seg å beise slik at fargen skulle bli riktig. SERVICE kaller jeg det. Vi ble imponert, ikke over at tilbudet kom, men at det kom med en gang. Unødvendig å si at det gjorde oss veldig glad. Tanken på innvendig beising sto ikke akkurat øverst på ønskelisten min til Jul…. Så i jula skal vi se på noen fargeprøver Elin har laget, sammenligne med den opprinnelige fargeprøven og ta en beslutning.

Så kom den store flyttedagen. Gode kamerater Jo, Knut Arild, Knut (Kuppern) hadde bidratt til at garasjen var stappfull av alt som skulle med dagen før dagen. Derfor ble det en lett jobb for Øyvind Knut Arild og undertegnede å stable bilen  fra Valdres Last når den kom. Og full ble den- to stoler måtte stå igjen, men det var betydelig mindre enn vi hadde fryktet på forhånd. På hytta ventet 2 av snekkerne til Tveitabru på oss som hjalp velvillig til med å få ting på plass i hytta. Uvurderlig hjelp!

Øyvind.. en god venn og ivrig sjauer var veldig fornøyd med stablingen av det store flyttelasset

 

De første møblene på plass… det er jo først nå vi begynner å ane hvordan dette blir til slutt.

 

Så var det å få ting på plass i kjøkkenet, og «krydre» med personlig touch (Det er ikke jeg som står for det….i tilfelle noen lurer. Lill og Janne har kontrollen der…også ..-)

 

Det ene badet – her skal Janne boltre seg med detaljer.

 

Inngangspartiet ble akkurat så koselig som Lill ville ha det. En liten plass under tak til morgenkaffen og velkommen stemning. Som mann på hytta fikk jeg Vilja mi med en praktisk smøre-/rote-/sutre-bod til høyre for inngangen. Litt beis på stolper og gjerde som kom på plass etter Beiselag l og ll var i aksjon tidlig på høsten blir en koselig småjobb.

 

Utsikten fra hytta er bare helt rå. Ingen hytter foran og vi har følelsen av å se herfra til evigheten. Utsikten er prøvesmakt både med kakao og en kald øl. Utsikten leverer uansett. Så fornøyd! Ps. Kjære gode naboer; det blir opprydding av bålrester til våren!

Innspurten – ferdige til 1. Desember?

3 uker igjen til ferdigstillelse. Kan dette gå bra tenker vi mens vi skrever over materialhauger og verktøy av alle sorter.

 

På det ene badet kravler flisleggeren, mens en snekker er i gang i utvendig bod og den andre snekkeren har innetjeneste. Jeg spør og får smilende svar. De virker å ha god kontroll. Selv om de åpenbart er travle så tar de seg god tid til å forklare og svare på spørsmål. Roen smitter selvfølgelig også over på oss amatørene. Når håndverkerne tror de blir ferdig så kan jo vi tro også.
Flyttebilen er bestilt, sterke karer også! Både innleide og gode kompiser skal stille opp!

Badene er flislagt, veggene ferdig og rørleggeren er i gang med montering av baderomsmøbler, wc, dusj.
Parketten har kommet på plass på hemsen, veggstendere også.

Varmefolie og parketten legges
Varme i gulvet i stuen

Ute er terrassen og gjerdet ferdig. Det syntes vi ble veldig fint. Beising må vente til våren. Flere har tipset oss om at vi ikke bør beise terrassegulvet, men la det gråne av seg selv. Begrunnelsen er at begynner du først å beise så har du jobb hvert år. Vi har et halvt år å tenke oss om på, men det virker fristende å la gulvet gråne. Vi er enige om at et naturlig grånet terrassegulv er fint å se på. Så får vi heller tåle at det må skiftes noen år tidligere. I det tørre klimaet på Vaset er ikke det sikkert at det blir i vår tid…


Pipe og peis har vi ventet lenge på. Det er kanskje det vi er mest spent på hvordan blir. Vi har bestilt en Rais Visio 3 peis med type Amalie skall. Utenpå skal det legges steinpanel type Trysil XL sømløst. Vi falt for veldig for denne peisinnsatsen og forordene har bare vært skryt fra alle vi har snakket med som har erfaring med Rais. Det hjalp selvfølgelig godt på den gode følelsen når vi skulle bestille den hos Fargerike på Fagernes så fortalte en i butikken at han hadde samme peis på egen hytte og var storfornøyd med brenn-evne og flammebilde.

Peisinnsatsen har kommet

 

Fargerike på Fagernes har forresten ALT du trenger til ei hytte… + mye du får lyst på i tillegg når du vandrer runden i butikken.
Og så hadde snøen kommet på Vaset. 5 km rundløypa ut fra Sekskanten var klar i begynnelsen av november. Så inspeksjonsturene til hytta ble selvfølgelig kombinert med en liten skitur.

Den første følelsen av å gå på ski ut fra hytta var ubeskrivelig. Snart er dusjen klar etter skituren også. Gleder oss hemningsløst!

 

Byggemøtet – elektrikerklar hytte

Byggemøtet – elektriker klar hytte
Så var en av de mest spennende dagene i byggeprosessen kommet. På dette møtet kom det 3 fra Tveitabru, rørlegger og to elektrikere. Vi hadde forberedt oss godt. Hadde med plantegninger, tegninger til røropplegg og det aller viktigste tegninger og nøyaktig beskrivelse over alle El-punkter innvendig og utvendig. Utvendig var hytta nå nesten ferdig. Terrasser og inngangsparti gjensto. Innvendig var stendere til de ulike rommene satt opp slik at vi kunne orientere oss fra rom til rom.
Rørlegger: Gikk over alle punkter. Fant at et par rør opp gjennom støpen kom opp litt feil, men ikke verre enn at snekkere og rørlegger sa det kunne de tilpasse. Og det ble gjort.


Snekkerarbeid: Vi hadde litt småplukk vi lurte på og et par feil. Det ble omgående rettet opp av snekkerne i løpet av den kommende uken. I tillegg hadde vi funnet feil i gummiforingen i 3 vinduer fra Natre. Elin fra Tveitabru sa at Natre var veldig flinke til å ordne opp i reklamasjoner. Det stemte. I løpet av noen uker så hadde Natre vært der og ordnet reklamasjonen.

 

 

 

 

 

Elektriker: Dette var det punktet vi hadde brukt mest tid på i forberedelsene til Byggemøtet. Alle el- punkter ble gjennomgått. Særlig viktig i forhold til antall punkter og nøyaktig plassering. Et par misforståelser ble oppklart, 2 punkter forandret og et lite tillegg kom på.

Elektrikerne var veldig fornøyd og sa at det ikke var vanlig at kundene var så på i løpet av prosessen. Det forundret oss. Var det noe vi var blitt innprentet så var det å følge prosessen tett selv om prosjektet total koordineres av Tveitabru.
Vår erfaring var og er at det lønner seg å følge med underveis. Plutselig ser man ting man vil gjøre litt annerledes, og det er mye lettere tidlig i prosessen enn når hytta er ferdig.
Møtet varte i 2 timer og vi opplevde møtet som veldig konstruktivt, nyttig og humørfylt.
At det i tillegg ble litt fotballpreik gjorde ingenting. Elin fra Tveitabru, ivrig Liverpool supporter, opplever ups & downs med Klopps Liverpool og det ble livlig kommentert av flere..-)
Og så var det klart for innvendig jobbing for håndverkerne.

Beiselaget

Beiselaget del 1
Vi valgte å få hytta levert med det første laget ferdig beiset.
I Valdres er det en bedrift som heter VYRK som leverer industrielt ferdig beiset både innvendig og utvendig panel.
Alle som har beiset etter at hytta er satt opp kan skrive under på at trevirke er levende materiale. Det ser du i form av hvite striper som kommer frem der trevirket trekker seg sammen. Det koster å få første strøk ferdig beiset, men du sparer mye arbeid og irritasjon over hvite striper i panelet etter 1-2 år. Med industriell beising av første strøk blir hele bordet beiset før panelene blir satt på veggen.

Dugnad
Beise strøk to og tre ville jeg gjøre selv. Dvs. godt hjulpet av gode kamerater som responderte villig på forespørselen om dugnad. 6 kamerater meldte seg så jeg fordelte de på to helger.
Med 4 mann på plass gikk beisingen som en drøm.
Sosialt blir det også selv om første beiselag tok turen opp og ned samme dag.
Erik Loe, Øyvind Hagen Ekeberg og Jo Bergsvand sto tidlig opp og stilte med en solid dose arbeidslyst.

Øyvind, Erik, undertegnede og Jo – beiselag 1 en strålende helg i august

Vi rakk akkurat rundt hytta med beis inkludert mye skravling, mange gode historier, mimring og søling. Hyttefargen heter Seterbrun (og seterbrune ble vi også..-)), vannbasert Superbeis fra Jotun. Den var lett beise, trakk hurtig inn og ble ganske raskt tørr. Og ikke veldig vanskelig å få ut av håret etter 2-3 hårvask. Caps glemte jeg…..

Beiselag 1 kunne ikke fått bedre beisevær

Beiselag 1 ble velsignet med strålende vær. Ikke en sky og 18-20 grader 26 august var perfekt. Hytta vår har en fantastisk solgang fra tidlig morgen til sen kveld. Så her var det bare å beise i vei på de veggene som lå i skyggen og følge skyggen rundt etter som sola beveget seg.

Stillas, stiger og arbeidsmetode
Tveitabru Bygg hadde satt opp stillas på de to gavlveggene og i tillegg lånte vi to stiger og to gardintrapper. Det var til uvurderlig hjelp og et uttrykk for solid serviceinnstilling…-)

Stilas er tingen når hytta skal beises. Vi fikk selvfølgelig låne av Tveitabru.

Vi delte oss inn i 2 team a to mann som beiset sammen. Det var effektivt bl.a. på de stedene hvor en «grovbeiset» med stor kost og så gikk den andre rett bak med mindre kost i kriker og kroker. På de plane flatene var det også effektivt at no.1 rullet beisen på med tradisjonell malerrulle og fyldig bust, mens no.2  gikk bak og strøk beisen ut med bred og smal kost. Det gikk fort unna på de store flatene.
Noen unnlater å beise oppunder taket for å spare litt arbeid. Anbefales ikke. Hytta blir mye penere når det er samme farge oppunder taket, og beisen har en funksjon på trevirket utover bare utseende også. Så vi beiset oppunder. Tungt, men greit når flere kan bytte på og enkelte viste seg som «kløppere» oppunder gavlene (Jo Bergsvand)…

Mine forberedelser var å ha utstyret og mat & drikke klart:

Regnestykket for beisen var:
150m2 beiset vegg + oppunder møner+ stolper+ gjerde terrasse= 170m2 flate
Anbefalt forbruk: 7-9 m2/l. pr. strøk på uhøvlet panel;
m2/liter antall m2 Antall liter
7 m2 pr. l 170 24,29
9 m2 pr. l 170 18,89

Det ble kjøpt inn 30 liter Trebitt Superbeis 675 Seterbrun til strøk 2.
Det stemte bra for det var igjen ca. 5 l etter beisingen på strøk 2.

Utstyr:
4 beiskoster store (vinklet)
4 beiskoster små
2 skaft til maling ruller
4 maling ruller langhåret
1 pakke engangshansker str. LARGE
4 bærbare bøtter/spann med riller til rull
4 kroker
3 maskeringstape bred
1 maskeringstape smal
2 tildekningsrull/filt
1 Forlengerskaft
1 rull avfallsekker proff
1 rull 6 liters plastposer
White sprit
Tørkepapir og filler
Vann på flasker til å legge koster i etter beising

Glemte: Caps til å ta av for beis skvetting ….

Mat: (må gutta ha!)

Hvil dere gutter.. fortjent!

4 solide matpakker ble smurt. Ferskt brød!
Sjokoladekake medbrakt til kaffen
2 termoser med kaffe
Sjokolade
Frukt
Rikelig med drikke etter dugnadsgjengens ønske. Dvs. Bris, Bris, Bris …. Forklaring: På beiselag 1 var det ikke lagt inn overnatting.

Etter vel utført økt ble det spandert middag på den lokale pub/cafeen Sekskanten.

Beiselag 1: Hyggelig, veldig nyttig og effektiv hjelp!
Anbefales!

Beiselaget del 2
Helgen etter første beiselag gikk turen igjen til Vaset, men nå med en helt annen sosial profil. Min gode venn Thor Egil stilte som vertskap på hytta si på Gomobu. Thor Egil Westberg, Knut Halvorsen, Knut Arild Løberg og undertegnede dro opp fredag kveld. God mat og passe med drikke, samt gode gamle og nye historier krydret kvelden og gjorde gutta klar til innsats på lørdagen.

Beiselag ll kom vel egentlig til dekket bord med 3 strøk som skulle på. Flott høstvær og ditto humør på undertegnede, Knut (Kuppern), Thor Egil (Onkel Thor) og Knut Arild (Kal).

Snakk om flaks. Vi våknet til perfekt beisevær. Lett overskyet med sol innimellom var som bestilt.
Vi gjentok jobb oppskriften fra helgen før med å jobbe parvis, men nå mer av hensyn til skravling og intern motivasjon. Vi hadde en mye enklere jobb med 3. strøk. Dette var definitivt sjarmør etappen i beiselaget. Medbrakt kaffe, Lills sjokoladekake, smurte matpakker og korte, men effektive pauser. Gutta var super motivert og sto på. Alle visste at belønningen var en pils i solveggen på Sekskanten etter ferdig jobb.

Dugnader som dette er veldig bra sosial aktivitet for guttaboys. Begge beiselagene er gamle venner som kjenner hverandre godt. Det ble selvfølgelig behørig kommentert hvor «sent» gjengen uka før hadde jobbet … -). Strøk 3 ble ferdig i 17 tiden på ettermiddagen.

Ferdig!

Deretter la vi ut på «minilysløypa» på Vaset. Undertegnede stilte selvfølgelig som privatsjåfør før de tørste drengene. Først som annonsert en pils på puben Sekskanten, deretter Irish Coffee og noen karbonader i klypa som forrett på Gomobu.

 

Sekskanten en vinterdag

Gomobu ligger vakkert til i fjellheimen

Det er flere hyggelige steder å ta et glass eller en matbit gjør Vaset til et hyggelig sted å være sosial om du ikke bare ønsker å være på hytta. I tillegg til de nevnte stedene har vi utrolig koselige Vasetstølen med heimelaga tradisjonell mat som virkelig smaker. Rømmegraut og spekemat eller kortreist stekt ørret er slagere der.

 

Vasetstølen – koseligere sted for rømmegraut finnes ikke

Etter Irish på Gomobu bar det ned til Thor Egils hytte hvor kvelden var sikret med en Valdres spesial – rakfisk med rikelig attåt – selvfølgelig. Og resten kan enhver tenke seg som har vært på rakfisklag i Valdres. Koselig, sosialt, godt og morsomt til langt uti de sene timer.

Dagen derpå ble Thor Egil og Knut (eller onkel-Thor og Kuppern som de kalles blant venner) dimittert og sendt ut i fjellheimen på rekreasjon…. Knut Arild (Kal) og jeg hadde et strøk beis på vindusomrammingene på programmet. Jeg gikk først med bred kost og tok grov-beisingen, Kal etter med liten pensel i stødig hånd og tok seg av kriker og kroker. Effektivt, sosialt og motiverende underveis.

Unødvendig å si kanskje, men jeg er strålende fornøyd med å få hytta beiset i løpet av 2 helger. Takket være suverene kamerater som stilte villig opp, og at hytta ble levert ferdig beiset med første strøk fra Vyrk i Valdres.

Formel for beising av hytte:
Dugnad + sosialt + god mat og drikke = Suksess

«Do I feel lucky? Oh….yes»!

Dalføre og tomtevalg

Vi startet i feil ende når vi begynte med hytta. Vi fant fort ut at det var mye vi måtte ta stilling til før vi landet hyttetype. Etter å ha snakket med mange om temaet har vi kommet fram til at riktig rekkefølge kanskje er:

 • Definer maks kjøretid fra hjemstedet til hytta.
 • Hva er viktigst med stedet du vil bygge? Ro og stillhet eller høy «party» faktor?
 • Hvordan er det i forhold til: Langrenn, alpin, helårs tursted, fiskemuligheter, toppturer, infrastruktur, shopping muligheter i nærheten, restauranter, puber osv.
 • Når dere har dannet dere en mening om det, så velg område eller dalføre som har det dere prioriterer.
 • Er det lite eller mye kø dit dere skal kjøre, og ikke minst hvordan er trafikken tilbake søndag ettermiddag?
 • Utforsk dalføret /området dere har valgt. Se på mange steder og bruk god tid. Dette er en viktig avgjørelse.
 • Når stedet er valgt kan dere finne tomta. Vi hadde som prinsipp at alle skulle like stedet og tomta. Det medførte noen tilfeller hvor en sa ja og en annen sa nei – inntil alle sa JA! Her er det!
 • Sjekk med lokalkjente hvordan det er å grave der.
 • Hvordan blir innkjøring til tomta og hytta? Husk graving blir nesten alltid dyrere enn dere tror! I etterpåklokskapens lys ser vi at vi burde sjekket mer rundt innkjøring til hytta og konsekvensene før vi skrev kontrakt. Vi valgte en bratt tomt med fantastisk utsikt. Bratt tomt og innkjøring skulle vise seg å bli mer utfordrende enn vi trodde.
 • Infrastruktur? Vann & kloakk? Strøm, internett, TV muligheter? Sjekk med Velforeningen og hyttenaboer på stedet.
 • Brøyting vintervei og innkjørsel. Er det organisert felles i hyttegrenda slik at du slipper å ringe hver gang du skal på hytta? Eller er det den enkeltes ansvar?
 • Løypekjøring med maskin. Hvor ofte  kjøres det der du skal ut i løypa? Sjekk med lokale folk og andre hytteeiere. Sjekk Facebook og sosiale medier. Er det dårlig løypekjøring så finner du fort ut av det der.

FOR OSS VAR FØLGENDE VIKTIG

 • Kjøretid under 3 timer.
 • Med bosted vest for Oslo sto valget mellom Hallingdal og Valdres for oss. Bilkøen fra Hallingdal ved Hønefoss avgjorde det valget. Hver søndag hadde vi sett mye mindre trafikk fra Valdres enn fra Hallingdal i rundkjøringen der dalførene møtes nord for Hønefoss.
 • Hadde langrenn vært det aller viktigste så hadde vi valgt å kjøre gjennom Oslo og opp til Sjusjøen. MEN tomteprisene der er skrudd til himmels. 2-3 ganger så dyre som på Vaset. Et fantastisk preparert løypenett er årsaken til det. Vi ville heller legge mer i hytta enn i tomten. Her tenker folk ulikt. Vi var heldige/tålmodige og fant en tomt med fantastisk utsikt, nær løypenett og annen viktig infrastruktur til en fornuftig pris. Det gav oss flere valgmuligheter med hytta.
 • Et større tettsted innen 30 min kjøretid hvis noen vil shoppe eller få asfalt under urbane føtter ønsket jentene seg. Fagernes har det to damer trenger for shopping når tåka ligger tett i fjellet-)
 • Helårs destinasjon med gode muligheter for langrenn både i løyper i småskog og snaufjellet og et fantastisk tur og sykkelterreng trakk godt opp i vurderingen av Vaset.
 • Hyggelige Vaset stølen med rømmegraut og lokal matservering, pub og selskapslokaler på Sekskanten og Gomobu, og ikke minst stor dagligvarebutikk på Vaset som har alt, gav store pluss i vurderingen!
 • Alpin er ikke all verden på Vaset, men med 40 min til Hemsedal og Beitostølen så er det ok for oss når vi en sjelden gang vil i en større bakke.

 SÅ KAN DU VELGE HYTTETYPE!

 • Passer den på tomta dere har valgt?
 • Hva blir kostnadene på graving med hytten dere har valgt?
 • Sjekk solforhold og utsikt. Sjekk vanlig vindretning. Mange steder er det vanlig med vest/nord vindretning. Det er det hos oss, derfor ble hytta snudd i forhold til overbygg og le-krok for vinden.  Vi valgte overbygg over noe av terrassen i le for vinden. Der kan vi sitte ute innpakket i varme plagg og nyte også en sur vinterdag.

 

VALG AV HYTTETYPE OG LEVERANDØR

Da beslutningen ble tatt om at vi skulle bygge hytte skulle det bli fart i sakene… trodde vi. Kataloger ble bestilt, utallige besiktigelser av hytter på Hellerudsletta ble gjort. Nyttig og forvirrende på en gang…..

 

FØRSTE FORSØK MED HYTTELEVERANDØR 1:

Etter mye farting på Hellerudsletta Hyttesenter trodde vi at vi hadde valgt riktig leverandør.Først gikk det 2-3 måneder med tegninger frem og tilbake med en hyttemodell vi likte. Når tegningen ble godkjent skulle innhenting av anbud fra underleverandører starte. Hytteleverandøren skulle innhente anbud og ordne med graving, støpning, elektriker, rørlegger, murer og et snekkerlag som skulle føre opp hytta. Vi skulle bare sitte rolig og vente til alle tilbudene forelå, og så ta stilling til hvem vi ville bruke. Forlokkende!

Men innsalgspraten var adskillig bedre enn gjennomføringsevnen til hytteleverandør 1. Etter 3 måneder satt vi bare med en håndfull tilbud. De var dyre og lå langt over estimerte priser hytteleverandøren selv hadde gitt.

Utålmodigheten tok overhånd og i en hektisk ferieuke tok jeg selv tak, googlet, ringte, sendte e-poster i øst og vest, spurte venner og bekjente om navn, kontakter og referanser og fikk i løpet av kort tid inn 3-4 tilbud innenfor alle de ulike faggruppene. Det eneste vi manglet var snekker-laget. Det fikk i hvert fall hytteleverandøren ordne. Men, det var åpenbart ikke lett, for i fjellet var det bygge-boom og travle snekkere. De tilbudene leverandøren kom med var hinsides dyre. Vi sto fast. Var irritert på hytteleverandøren som jobbet tregt og hvor estimatene ikke stemte med virkeligheten. Vi bestemte oss derfor for å se oss om etter en annen hytteleverandør som kunne levere det meste, og hvor antall underleverandører var begrenset.

ANDRE FORSØK MED HYTTELEVERANDØR:

Nye runder og samtaler med 3-4 aktuelle på Hellerudsletta. Vi bestemte oss for å gå videre med én av dem. Alt virket lovende, inntil vi innså at valgmulighetene til å lage en personlig hytte var svært begrenset hos denne leverandøren. Det var en nedtur, men vi var innstilt på å sluke noen flere «kameler» for å realisere drømmen.

TILFELDIGHETER. En dag vi sto på tomta og diskuterte dukket eieren av nabotomta opp, og vi kom i hyggelig snakk. Vi fortalte hvem som da lå nærmest an til å få oppdraget med å bygge hytta, og da utbrøt naboen:

«Har dere spurt Tveitabru Bygg? Gjør det, de folkene er gode» sa naboen som var fra Valdres og kjente de lokale forholdene. Ingen ting hadde vært hyggeligere enn et lokalt firma som entreprenør tenkte vi.

PÅ DET TREDJE SKAL DET SKJE – TVEITABRU BYGG – ENDELIG VALG AV HYTTELEVERANDØR:

Vi tok kontakt med Tveitabru Bygg – og siden har vi ikke sett oss tilbake. Da opplevde vi akkurat det vi hadde håpet på fra en hytteleverandør. Vi ble møtt med stor interesse for prosjektet. Både nysgjerrighet og viktige innspill allerede på det første møtet.

Først kartla de behovene og ønskene våre. Så på de skissene og ideene vi hadde og kom raskt tilbake med et sett tegninger som hadde fanget opp det meste. Deretter gikk det noen runder med endringer av vegger, vinduer, kvadratmeter, vinkler og flere gode innspill til oss inntil vi var fornøyd.

Vi gikk gjennom alternative typer kledning innvendig og utvendig. Ble med på visningstur på Vaset og Syndin hvor vi fikk se 5-6 forskjellige alternative kledninger på hytter de hadde bygd. Da landet vi ganske raskt fordi det var så mye enklere å kjenne «ja, det er slik vi vil ha det» når vi fikk det presentert i form av en ferdig hytte.

Vi hadde mange spørsmål før vi signerte kontrakt. Kanskje i overkant mange følte vi, men tålmodigheten på den andre siden av bordet virket betryggende. Det var bagatellmessige spørsmål, og det var spørsmål av stor betydning. Vi fikk svar og begrunnelser der det var nødvendig. Og kontakten var ihht Bustadoppføringsloven og Norsk Standard. Det er betryggende, og ivaretar oss som forbruker på en helt annen måte enn de kontraktsforslagene vi opplevde hos noen av de store hytteleverandørene på Hellerudsletta.

Tomtebefaring sammen med Tveitabru Bygg, kommunen og graveren foregikk i en gemyttlig tone. Det var tydelig at folkene var kjente og trygge på hverandre. YESSS tenkte vi….

Så langt har vi fått svar på alt vi har lurt på, og gjerne et godt forslag til endring der det var noe vi kanskje ikke hadde tenkt nøye gjennom.

Og så startet gravingen! Alle hyttebyggeres store usikkerhetsmoment. Blir dette et mareritt med uforutsette ekstrakostnader, eller kommer vi i mål i forhold til budsjett og avtale?

Ola Jørgen skyfler bort jordhaugen der det skal bli hytte
Radonbeskyttelse
Yttervegger og takstoler på plass i løpet av få dager